Un agost molt mogut, però amb els mercats en màxims de nou
3 Setembre de 2024

Els mercats gairebé no han donat treva durant el mes d’agost, malgrat que habitualment cau el volum de negociació. Va començar amb fortes caigudes el dia 5, en el conegut com a “dilluns negre”, especialment marcades al Japó amb caigudes del Nikkei 225 superiors al 12%, que van ser secundades a la majoria de borses.
La tensió es va apoderar de les borses amb nivells de volatilitat que no es veien des de l’esclat de la covid el març de 2020.
Hi va haver diverses causes, com el temor a la recessió als Estats Units, després de la publicació de males dades de confiança i dades d’ocupació pitjors del que s’esperava. Es va generar un pànic venedor a les borses, que exigien baixades de tipus, fins i tot una intervenció extraordinària per part de la Fed. Possiblement una intervenció d’aquesta mena hauria denotat una situació crítica de l’economia dels EUA, ja que no és un tipus de mesura que es prengui sovint.
Amb el pas dels dies la situació es va anar calmant amb rebots als mercats. Es va posar el focus en la reunió de Jackson Hole. En aquesta ocasió, Powell no va decebre i va confirmar que “el moment per a l’ajustament de la política monetària havia arribat”, de manera que es va confirmar que a la reunió del setembre hi haurà baixada de tipus. Ara el dubte és saber la quantia del moviment.
De fet, els mercats comencen a descomptar vuit baixades de tipus fins a l’any vinent. Situació que dista un abisme de la que hi havia a començaments de juliol, quan amb prou feines es descomptaven tres baixades. A Europa, el BCE es va anticipar i ja va iniciar el camí de baixades al juny. No és habitual que prengui la iniciativa davant dels seus homòlegs nord-americans.
Probabilitats implícites de moviments de tipus als EUA