La victòria de Trump impulsa el mercat americà

La victòria de Trump impulsa el mercat americà

Les esperades eleccions dels Estats Units han donat com a resultat el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. Aquest retorn ha vingut acompanyat d’un triomf tant a la Cambra com al Senat, fet que li proporcionarà un marge més gran per aplicar les polítiques promeses durant la campanya i que, en gran part, ja es van implementar durant el seu mandat del 2016 al 2020. Entre aquestes polítiques destaquen les mesures proteccionistes a través d’aranzels als principals exportadors als Estats Units, baixades d’impostos i restriccions a la immigració.

En general, hi va haver una molt bona acollida inicial per part dels mercats, amb pujades rellevants als principals índexs nord-americans. Van destacar especialment les pujades en aquells índexs vinculats a companyies de petita i mitjana capitalització, davant la previsió que es puguin veure beneficiades en el nou marc. Tot i això, l’impuls inicial va ser seguit de moviments d’alts i baixos, amb els mercats intentant adaptar-se a la nova situació.

Evolució índes Russell 2000

Font: Bloomberg

Un altre dels actius que ha tingut un gran impacte positiu han estat les criptomonedes, ja que Trump s’ha mostrat obertament a favor de posar fi a la pressió reguladora i de convertir els Estats Units en l’epicentre del sector cripto. Això va traduir-se en pujades superiors al 40% en bitcoin o Ethereum en poques setmanes, amb el bitcoin quedant-se a les portes de la barrera psicològica dels 100.000 dòlars per primera vegada.

Cotització del Bitcoin (mesurat en dòlars)

Font: Bloomberg

En canvi, hi ha hagut sectors castigats, com les companyies vinculades a les energies renovables, davant el temor que es paralitzin projectes o que deixin de rebre el suport que van tenir durant el mandat anterior. També el mercat europeu va tancar en vermell després de conèixer-se el resultat electoral, i sembla un dels més afectats. En aquest cas, s’hi ha d’afegir la nova escalada bèl·lica a Ucraïna arran de l’autorització de l’ús de míssils de llarg abast per part d’Ucraïna i les respostes de Rússia. En general, ha estat un mes de volatilitat mentre es tractava d’assimilar les conseqüències del nou govern nord-americà.

La Xina és un altre dels països que poden veure’s afectats, si ens atenem al mandat anterior de Trump. L’augment dels aranzels podria perjudicar el seu sector exportador en un moment de dubtes sobre la seva economia. Els últims anuncis del govern xinès van ser rebuts amb fredor pel mercat a mesura que es coneixien més detalls, després d’un moviment inicial d’eufòria. En general, els índexs emergents van registrar caigudes rellevants després de les eleccions.

Amb això, va passar a un segon pla la presentació de resultats de les companyies. Especialment esperats eren els de Nvidia, que van tornar a superar les expectatives. Tot i això, es van rebre amb fredor, i la cotització de l’acció gairebé no va variar.

La inflació és un dels efectes secundaris que poden provocar les traves aranzelàries al comerç internacional. Després de diversos anys en què la lluita contra la inflació ha estat molt intensa per part dels bancs centrals i semblava que es podria mantenir sota control, tornarà a estar al radar. Pocs dies després de les eleccions, la Reserva Federal va fer una nova baixada de tipus d’interès, però és possible que es modifiqui la fulla de ruta de les polítiques monetàries si les preocupacions sobre repunts d’inflació es materialitzen.

Als mercats de renda fixa, es va produir una pujada en els rendiments (yields), especialment en els trams més llargs, tant dels bons governamentals com del crèdit corporatiu. Aquest serà un altre tema al qual caldrà estar atents.

Yield del Treasuty americà 10 anys

Font: Bloomberg

Pel que fa a la divisa, el gran guanyador va ser el dòlar respecte a la majoria de monedes. El moviment, en certa manera, es va anticipar abans de les eleccions i va continuar després de confirmar-se.

Evolución euro/dólar

Font: Bloomberg

Respecte al petroli, ha continuat la tendència a la baixa dels últims mesos. El moviment més recent es deu a les expectatives que els Estats Units augmentin la producció. Trump ha manifestat el seu compromís amb les energies fòssils i té l’objectiu de facilitar l’explotació i perforació, fet que podria ajudar a reduir el preu del barril.

Juan Hernando, CAIA, CAd

Director Advisory MoraWeath

 

 

Aquest document té caràcter merament informatiu i no constitueix ni pot interpretar-se en cap cas com una recomanació, oferta o sol·licitud de compra o venda dels valors o actius que s’hi esmenten. La informació aquí continguda tampoc podrà considerar-se definitiva, ja que està subjecta a canvis i modificacions no previsibles.

El fet que MORA WEALTH MANAGEMENT ESPAÑA S.V., S. A. U. (d’ara endavant, la societat de valors) pugui facilitar informació respecte a la situació, evolució, valoració i altres aspectes sobre els mercats o els actius concrets no pot interpretar-se en cap cas com un compromís ni com una garantia de realització. La societat de valors tampoc assumeix cap responsabilitat sobre l’evolució d’aquests actius o mercats.

Les dades sobre els valors de les inversions, els seus rendiments i altres característiques estan basades o deriven d’informació de fonts fidedignes, generalment disponibles per al públic, i no representen cap compromís, garantia o responsabilitat per part de la societat de valors.

 

 

Print Friendly, PDF & Email