Un setembre amb els bancs centrals com a protagonistes

Un setembre amb els bancs centrals com a protagonistes

Els grans protagonistes del mes van ser, sens dubte, els bancs centrals. En concret, la Reserva Federal americana, que va començar la fase de baixades de tipus. Es va fer esperar i, de fet, moltes veus del mercat creuen que ha pogut trigar més del desitjable, però la sorpresa va arribar amb la quantia de la baixada, 50 punts bàsics. Ja a l’agost, Jerome Powell havia anunciat que havia arribat el moment d’ajustar les polítiques monetàries, i després d’aquest moviment de setembre, que sembla que no serà l’últim de l’any, s’esperen noves baixades al novembre i desembre.

A Europa, el Banc Central Europeu, que va començar les reduccions al juny, va repetir el moviment de 25 punts bàsics de baixada. En ambdós casos, va ser rebut de manera positiva als mercats, especialment en la part de la renda fixa.

El que subjau darrere dels moviments dels bancs centrals és un sentiment que la inflació es troba relativament sota control, mentre que l’objectiu ara és ajudar el creixement, on es veuen símptomes preocupants en alguns països com Alemanya. També als Estats Units es segueix amb molt interès la dada de l’ocupació, que s’acosta a un punt d’inflexió que podria conduir a una desacceleració del consum.

Probabilitats implícites de moviments de tipus als EUA

 

Font: Bloomberg

Pel que fa a la inflació, la baixada dels preus del petroli està tenint efecte. Va ser important la posició de l’Aràbia Saudita, que sembla posicionar-se per a una fase de preus inferiors davant la por que la demanda xinesa no sigui suficient per absorbir l’increment esperat de l’oferta, malgrat que l’OPEP+ continua amb la producció limitada.

A la Xina es van anunciar nous estímuls per intentar mitigar la seva crisi immobiliària. Es duran a terme fortes injeccions de capital en diversos bancs estatals per augmentar la seva capacitat de suport a l’economia en crisi. És la primera vegada des de la crisi financera mundial del 2008 que Pequín injecta capital en els seus grans bancs, es van anunciar retallades de tipus significatives, així com mesures d’estímul fiscal.

Després de més de 3 anys en què el mercat xinès ha estat castigat i ha generat molta desconfiança entre els inversors internacionals, s’han registrat pujades properes al 25% en només unes sessions. Tot i que convindria no llançar les campanes al vol, ja que en el passat s’han donat rebotades similars que van acabar desvanint-se, és possible que aquest paquet de mesures tingui un efecte més gran en l’economia que altres de previs.

Evolució a 1 any de l’índex Hang Seng

Font: Bloomberg

Pel que fa als resultats, un dels actius que millor s’està comportant durant l’any és l’or, un actiu tradicionalment considerat refugi, que està assolint nivells rècord històrics, superant els 2.600 dòlars per unça. Hi influeixen diversos factors, entre ells les baixades de tipus o les compres per part de bancs centrals, encapçalats per la Xina, que pretenen reduir l’exposició al dòlar.

Preu de l’unça d’or a 5 anys

Fuente:Bloomberg

Després d’un nou mes positiu als mercats de renda variable, a més de les dades macro, l’atenció se centrarà en l’evolució de les eleccions als Estats Units. En funció de quin sigui el resultat, es poden produir canvis en política exterior, de seguretat i economia. El canvi de candidat en els republicans, de Biden a Harris, va revifar una carrera que semblava decantada cap a Trump, provocant un possible repunt en la volatilitat.

Predicció candidats eleccions als EUA i volatilitat (índex VIX)

Fuente: Boreal

Juan Hernando

Director Advisory

 

Aquest document té caràcter merament informatiu i no constitueix ni es pot interpretar en cap cas com una recomanació, oferta o sol·licitud de compra o venda dels valors o actius esmentats. La informació aquí continguda tampoc es podrà considerar com a definitiva, ja que està subjecta a canvis i modificacions no previsibles.

El fet que MORA WEALTH MANAGEMENT ESPAÑA S.V., S.A.U. (d’ara endavant la societat de valors) pugui facilitar informació respecte a la situació, evolució, valoració i altres aspectes sobre els mercats o els actius en concret no es pot interpretar en cap cas com un compromís ni com una garantia de realització. La societat de valors tampoc assumeix cap responsabilitat sobre l’evolució d’aquests actius o mercats.

Les dades sobre els valors de les inversions, els seus rendiments i altres característiques estan basades o deriven d’informació de fonts fidedignes, generalment disponibles per al públic, i no representen cap compromís, garantia o responsabilitat per part de la societat de valors.

 

Print Friendly, PDF & Email